Nieuwe 1 tons minigraafmachine is compact en volledig elektrisch Bron: Bobcat

Binnenkort lanceert Bobcat een nieuwe E10e elektrische minigraafmachine. Het betreft de eerste commercieel verkrijgbare, volledig elektrische zero tail swing (ZTS) minigraafmachine in de klasse van één ton. Bobcat levert hiermee een bijdrage aan de toenemende vraag naar elektrische bouwmachines.

De nieuwe E10e heeft een breedte van slechts 72 cm, waardoor de machine gemakkelijk door standaardformaat deuren kan en in liften past. Ideaal voor binnentoepassingen zoals sloop- en kelderbouw en voor gebruik op moeilijk bereikbare plekken. Bovendien kan de E10e een volledige werkdag van 8 uur werken door de E10e te koppelen aan een optionele externe Bobcat-superlader.

Zeer laag geluidsniveau

Op de Bauma-tentoonstelling in 2016 trok Bobcat al grote belangstelling met het prototype van de E10e. Er is steeds meer vraag naar dit soort machine met elektrische aandrijving. Naast sloop- en kelderprojecten binnenshuis is de E10e ook geschikt voor werkzaamheden in de binnenstad, nachtwerkzaamheden en de uitvoering van werk in geluidsarme gebieden bij ziekenhuizen, scholen en op begraafplaatsen. Elektrische machines zijn in deze situaties een ideale oplossing.

De E10e is in samenwerking met leveranciers van elektrische voertuigen ontwikkeld in het Bobcat Innovation Center in Dobris, Tsjechië. De machine is gebaseerd op het ontwerp van de dieselaangedreven E10 1-tons minigraafmachine, waarvan er in slechts 10 jaar tijd meer dan 10.000 zijn verkocht. De E10 heet nu overigens E10z om aan te geven dat het een ZTS minigraafmachine is. De nieuwe E10e heeft hetzelfde ZTS-profiel en dezelfde buitenafmetingen als de standaard E10/E10z en biedt dezelfde of zelfs betere prestaties. De E10e heeft bijvoorbeeld een zeer laag geluidsniveau met een LpA van slechts 64 dBA tegenover 80 dBA voor de standaard E10.
Bovendien zijn alle systemen en componenten van de E10e geoptimaliseerd voor gebruik onder zware omstandigheden. Het gepatenteerde elektrohydraulische aandrijfsysteem maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van de elektromotor. Alle elektrische aandrijfcomponenten zijn volledig afgedicht, waardoor ze voldoen aan de IP67-classificatie, en ze voldoen eveneens aan de eisen voor robuustheid van bouwmachines.

Snel opladen

De E10e heeft een ultramoderne Lithium-Ion, onderhoudsvrije accu met een geavanceerd managementsysteem. De batterij is ontworpen om in de standaard machinehouder te passen, waardoor het ZTS-profiel van de machine behouden blijft. Op basis van klantonderzoeken heeft Bobcat de accu geoptimaliseerd om voldoende capaciteit te bieden voor de typische werkpatronen. Met behulp van een externe snellader kan de E10e bij gebruik met normale werkpauzes gedurende een volledige werkdag (8 uur) functioneren en binnen 2,4 uur volledig worden opgeladen. De nieuwe E10e is ook gemakkelijk te onderhouden en veilig te bedienen. Door het gebruik van alleen laagspanning is er geen speciale vergunning nodig om aan de E10e te werken.

Compact

Net als de E10/E10z is de E10e gemakkelijk te vervoeren. Naast de gemakkelijke toegang tot de werkplek dankzij de intrekbare onderwagen, die de breedte reduceert tot slechts 72 cm, vergemakkelijkt de geïntegreerde inklapbare TOPS (Tip Over Protective Structure) de doorgang door openingen met een lage stahoogte, voor werk in gebouwen en in kelders. Zodra de graafmachine is geplaatst en klaar is voor het werk, kan het onderstel van de E10e worden uitgeschoven tot 110 cm voor maximale stabiliteit in alle werkomstandigheden. De minimale breedte van de E10e maakt een uitstekende wendbaarheid mogelijk, terwijl het ZTS-ontwerp een bijkomend voordeel is bij het werken in kleine ruimtes.

Ook interessant