Virtual Reality Trainingssimulator helpt operators veilig en efficient op hoogte werken Bron: Riwal

Riwal, verhuur- en verkoopspecialist van hoogwerkers en verreikers, implementeert sinds kort een Virtual Reality simulator als nieuwste innovatieve oplossing om de veiligheid en efficiëntie te verbeteren bij werken op hoogte. Deze is geschikt voor zowel nieuwe als ervaren operators.

De Virtual Reality (VR) simulator is ontworpen om de veiligheid en efficiëntie te verbeteren bij het gebruik van hoogwerkers. Door gebruik te maken van een simulator wordt in een gecontroleerde virtuele omgeving getraind. Met behulp van vooraf ingestelde scenario's doorlopen operators verschillende risicovolle situaties en krijgen zij moeilijke opdrachten. Op deze manier worden zowel nieuwe als ervaren operators uitgedaagd om zo optimaal en veilig mogelijk de machines te bedienen. De simulator bevat trainingsprogramma’s voor knikarm- en schaarhoogwerkers (categorie 3A en 3B) en is een aanvulling op de IPAF- en SOG hoogwerker opleidingen. Elk apparaat is aangesloten op een werkbak (waar een operator in staat), beschikt over een VR bril en een bedieningspaneel met joysticks en schakelaars zoals die op de echte hoogwerkerpanelen.

Ervaring opfrissen

De VR trainingssimulator creërt een veilige omgeving waarin de operators kunnen trainen. Het verlaagt persoonlijke veiligheidsrisico’s voor nieuwe operators en kan een aanzienlijke som geld besparen op schade aan apparatuur en infrastructuur. Het biedt operators de mogelijkheid om hun ervaring op te frissen. Dit is bijzonder handig wanneer een operator lange tijd niet met een machine heeft gewerkt en zich nog in de periode tussen IPAF-trainingen bevindt. Beter getrainde operators zijn op deze manier in staat met meer vertrouwen te werken met verschillende machines, waardoor de efficiëntie van het project verbetert.

Johan van Klinken, Country Manager Benelux, licht toe: “Veiligheid is onze hoogste prioriteit en we blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden en innovaties om het werken op hoogtes zo veilig mogelijk te maken. We hebben er alle vertrouwen in dat de VR simulatoren de onvoorziene kosten binnen de totale huur- en bedrijfkosten voor onze klanten zal verlagen.”

Ook interessant