Eén miljard om stikstofuitstoot bouw tegen te gaan Beeld: RIVM

Het kabinet trekt tot 2030 een miljard euro extra uit om de bouw uit het slop te trekken. Een half miljard van het geld gaat naar schoner materieel, zodat de bouw en sloop minder stikstof uitstoten, meldt landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. De andere helft van het miljard houdt ze nog even in de zak. Dit kan voor de bouw of andere stikstofmaatregelen worden ingezet.

De stikstofuitstoot moet in 2030 26 procent lager liggen dan nu. Dat staat in het wetsvoorstel 'Stikstofreductie en natuurverbetering', dat minister Schouten vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. Met die wet wil ze regelen dat er minder stikstof in de natuur komt en er tegelijkertijd voor zorgen dat bouwprojecten door kunnen gaan.

Eerder kwam er veel kritiek op het cijfer van 26 procent reductie in 2030. Het Adviescollege Stikstofproblematiek, de commissie-Remkes, zei in juni dat het 50 procent zou moeten zijn om voldoende effect te hebben. Ook natuurorganisaties zijn niet te spreken. 

Een woordvoerder van het ministerie zegt echter dat 50 procent financieel en maatschappelijk lastig haalbaar is. Boeren kwamen vorig jaar immers massaal in opstand tegen strenge maatregelen.

Elektrisch machinepark

In een begeleidende brief bij haar wet schrijft Schouten dat het kabinet 1 miljard euro extra uittrekt om de bouw uit het slop te trekken. De helft van dat bedrag kan worden gebruikt voor een schoner, elektrisch machinepark. 

Kleine bouw -en sloopprojecten, die weinig stikstof uitstoten, hoeven geen natuurvergunning aan te vragen voor ze kunnen beginnen, schrijft Schouten. Het idee is dat bijvoorbeeld kleinere woningbouwprojecten hierdoor sneller kunnen doorgaan.

Schouten benadrukt dat er afspraken met de bouwsector worden gemaakt om de stikstofuitstoot terug te dringen, en dat er steeds in de gaten wordt gehouden of er voldoende bereikt wordt. Als dat niet zo is, kan tijdig worden bijgestuurd, schrijft zij aan de Tweede Kamer.


Ook interessant