Nieuwe vouwsteiger van Zarges

Ingewikkelde en tijdrovende steigerconstructies behoren tot het verleden met de nieuwe vouwsteiger ‘PaxTower S-Plus 1T’. Het geavanceerde vouwframe zorgt niet alleen voor een snelle, gemakkelijke en veilig opbouw maar ook voor een veilige werkomgeving bij het uitvoeren van het werk op hoogte. Het steiger is op te bouwen van een werkhoogte van 2,55 tot 7,55 m.

Handigheid, arbeidsveiligheid en tijdwinst: drie begrippen die zelden te combineren zijn bij het voorbereiden van werkzaamheden op grote hoogte als het gaat om de veiligheid van gebruikers. Bovendien kost het opstellen van uitgebreide en gecompliceerde constructies met aanvullende veiligheidsmaatregelen veel tijd. Het is daarom van cruciaal belang dat het klimmateriaal niet alleen snel en gemakkelijk te gebruiken is, maar ook de werkdruk vermindert en tegelijkertijd het hoogst mogelijke veiligheidsniveau biedt. ‘Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe PaxTower was het erg belangrijk voor ons om een handig en stevig steiger te ontwerpen dat een uitzonderlijke prijs- kwaliteitverhouding biedt’, zegt Höbke Thomssen, productmanager van ZARGES voor steigers.

Handig en comfortabel

De vouwsteiger met platformafmetingen van 1,80 x 0,72 meter maakt een werkhoogte tot 7,55 meter mogelijk. Is ingedeeld in steigergroep drie volgens de nieuwe EN 1004 en is belastbaar tot 200 kilogram per vierkante meter. Door zijn stevige constructie is hij bijzonder stabiel en veilig en dus ideaal voor professioneel gebruik. Een ander bijzonder kenmerk is de handige montage / demontage met drie bijzondere eigenschappen, die voor maximaal comfort zorgen. ‘Soepel lopende insteekgeleidingen van hard kunststof maken het heel eenvoudig om opsteekframes te koppelen. De kantplank is ontworpen om bijna vanzelf in de juiste positie te bewegen. En het vouwmechanisme met een handbediening zorgt ervoor dat de PaxTower in een mum van tijd kan worden opgezet’, legt Höbke Thomssen uit.

DIN EN 1004: Focus op veiligheid

Er zijn twee fundamentele wijzigingen in de nieuwe DIN EN 1004 die specifiek bedoeld zijn om de bescherming van steigergebruikers te verbeteren. Ten eerste is de toegestane afstand tussen platforms teruggebracht van 4,20 naar 2,25 meter en de maximaal toegestane afstand van de grond tot het eerste platform is verlaagd van 4,60 naar 3,40 meter. Ten tweede omvat de standaard nu kleine steigers met een platformhoogte van minder dan 2,50 meter. ‘Vooral het tweede punt is een cruciale stap om de veiligheid op de werkplek verder te verbeteren’, zegt Höbke Thomssen. Zo is vanaf het begin een complete vouwframe verplicht en wordt de stabiliteitseis (in de vorm van ballast of stempels) drastisch verhoogd.

‘Arbeidsveiligheid is altijd de focus geweest bij ZARGES. Daarom hebben we bij de ontwikkeling van de PaxTower al rekening gehouden met de relevante kernpunten van de nieuwe DIN EN 1004 om gebruikers het hoogste veiligheidsniveau te bieden’, aldus Höbke Thomssen. 

Ook interessant