Bewust veilig: geef extra aandacht aan veiligheid op de werkvloer Beeld: Bewust Veilig

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal ongevallen in de bouw en installatiebranche nog veel te hoog is. Vallen van hoogte, onveilig werken met machines en gereedschap én problematische communicatie komen nog te vaak voor. Daarom wordt morgen, vrijdag 16 maart, op bouwplaatsen, projecten en in bedrijven verspreid over heel Nederland stilgestaan bij veilig werken. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “We streven ernaar het aantal ongevallen drastisch te verminderen. Als je je niet aan de regels houdt, heb je niets op een bouwplaats te zoeken.”

Bouw hoog op ranglijst onveilige sectoren

Bouwend Nederland, UNETO-VNI, Aannemersfederatie Bouw, de Governance Code Veiligheid in de Bouw en andere stakeholders hebben de handen ineengeslagen om jaarlijks, op de derde vrijdag in maart, Bewust Veilig te zijn. Verhagen roept iedereen die op de bouwplaats komt, op om extra aandacht aan veiligheid op de werkvloer te geven. “De bouw scoort helaas hoog in de ranglijsten van onveilige sectoren. Daarin moet absoluut verandering komen.” Iedereen moet aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis kunnen en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen.

Tijdsdruk mag nooit een excuus zijn

Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO-VNI: “Elk ongeluk is er een teveel. Daarom is het belangrijk dat we extra aandacht schenken aan veilig werken. Veilig werken op grote projecten doe je samen: opdrachtgevers, bouwers en installateurs”. Met preventieve maatregelen en optimale communicatie over de veiligheidsrisico’s kunnen grote stappen gemaakt worden. Werken op veel projecten onder grote tijdsdruk mag nooit een excuus zijn om te beknibbelen op veilig werken: “Veiligheid is topprioriteit!”

Doe mee

Meer dan 250 bedrijven geven op ruim 4300 bouwplaatsen tijdens de tweede Bewust Veilig Dag extra aandacht aan veiligheid op de werkplek. Dat zijn ruim 58.000 medewerkers in de bouw- en infrasector en de installatiebranche. Door mee te doen aan de campagne laten bouwbedrijven, installateurs, opdrachtgevers en ontwerpers zien dat veiligheid hoog in het vaandel staat. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van een toolbox meeting, een safety walk met opdrachtgever en ketenpartners op een project of bouwplaats of door binnen het bedrijf het gesprek aan te gaan.

Kijk voor toolboxen bijvoorbeeld hier of bekijk onderstaande animatie voor veel voorkomende fouten op de bouwplaats.

Ook interessant