Bouwsector Startersparcours krijgt formele post-HBO-accreditatie

De overgang van opleiding naar werk blijkt voor veel starters in de bouw een uitdaging. De razendsnelle ontwikkeling van de sector maakt dit extra lastig, omdat deze veranderingen om nieuwe skills vragen. Brickton, developmenthub in de bouw, slaat deze brug met hun Startersparcours ‘Effectieve Bouw & Infra Professional’. Dat programma versnelt de ontwikkeling van zowel hard skills als essentiële sociale vaardigheden bij toetreders in de markt. Het Startersparcours heeft nu een post-HBO-accreditatie.

Lajos Walbeek, oprichter van Brickton: “Bouwkundigen die afstuderen van een Nederlands HBO of de TU behoren tot de beste van de wereld wat betreft hun technische skills. Dat is belangrijk, want we willen dat een gebouwd huis ook blijft staan. Bouwkundigen werken echter niet alleen met metaal, staal en asfalt, maar ook met mensen. Wie niet goed kan samenwerken, onderhandelen of enthousiasmeren, is minder succesvol. Vooral voor jonge professionals is het ontwikkelen van deze sociale vaardigheden urgent.”

 De afgelopen jaren werden BIM en Lean gemeengoed. Om succesvol met deze principes aan de slag te gaan, zijn soft-skills steeds belangrijker geworden, stelt Walbeek. “Bovenal is het idee dat mensen het verschil maken tot de gehele sector doorgedrongen. Daarmee is de strijd om de beste mensen en hun continue ontwikkeling belangrijker dan ooit voor de bouwsector. Met Brickton willen we ervoor zorgen dat de continue ontwikkeling van professionals gewaarborgd wordt.”

Erkenning voor bijdrage aan ontwikkeling van bouwprofessionals

Walbeek: “Het Startersparcours van Brickton zorgt ervoor dat afgestudeerden hun soft-skills en vakinhoudelijke kennis nog verder ontwikkelen. Starters die dit parcours doorlopen zijn multi-inzetbaar. Ze zijn niet alleen waardevol in het team, fungeren als een verbindende schakel tussen meerdere partijen, maar ze maken bouwbedrijven zelfs toekomst-klaar.”

“Men zou wellicht vermoeden dat Brickton in de opleidings- en trainingsmarkt zit, maar dat is niet zo: we zijn een wezenlijk onderdeel van de bouwketen. Binnen de bouwsector verzorgen wij de trainingen en opleidingen als developmenthub. Daarin onderscheiden we ons. Dat onze opleiding nu een post-HBO-accreditatie krijgt, is een mooie erkenning voor onze bijdrage aan de ontwikkeling van bouwprofessionals”, aldus Walbeek.

Continue ontwikkeling moet professionals binden aan bouwsector

“Niet alleen de werkgever is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van professionals, ook de werknemer moet zich bewust zijn van het belang van persoonlijke ontwikkeling. Toch zou persoonlijke ontwikkeling bovenaan de agenda moeten staan van bouwbedrijven. Bedrijven onderscheiden zich niet met een mooie website, maar door de werknemers zich continu te laten ontwikkelen.”

“De sector heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om aantrekkelijker te worden voor talent en dat werpt z’n vruchten af. Starters vinden hun ontwikkeling erg belangrijk. Bieden we ze geen ruimte voor persoonlijke en professionele groei, dan lopen ze over naar andere sectoren en loopt het arbeidstekort mogelijk nog verder op.”

Ook interessant