Abonnementsvorm als nieuw verdienmodel voor duurzame bouwsector Bron: NIBE/ THE FCTR E, Beeld: Shutterstock.com

Na een verkenningsperiode van meer dan een jaar maken NIBE en energiestart-up THE FCTR E bekend dat zij intensiever gaan samenwerken. Door het bundelen van hun diensten en producten bieden de twee partijen een vernieuwend verdienmodel voor de bouwsector. Dit moet een uitweg bieden voor de sterk stijgende bouwkosten, complexiteit wegneemt en nieuwbouwprojecten makkelijker verkoopbaar maakt.

NIBE en THE FCTR E (spreek uit als “The Factory”) bieden projectontwikkelaars en bouwers met hun model de mogelijkheid om de huidige stelpost van gemiddeld € 25.000 per woning voor duurzame energie als warmtepompen, boilers en zonnepanelen uit hun ‘bouwpakket’ te verwijderen en deze te vervangen door het membershipmodel van ca. € 225 per maand. Voor dit vaste maandbedrag worden zowel de toekomstige bewoners als de bouwer volledig ontzorgd bij het energieonafhankelijk maken van de woning. Financiering, gegarandeerde grondborings- en installateurscapaciteit, planning, monitoring, 15 jaar productgarantie en maatwerk voor toekomstige bewoners zijn onderdeel van het pakket.

Joris Jonker, ooit bedenker van de slimme thermostaat Toon en een van de oprichters van THE FCTR E: “Steeds vaker worden projectontwikkelaars en bouwers geconfronteerd met kopers die, ondanks de wettelijke bepaling van gasloos bouwen, niet willen investeren in duurzame installaties. Men is onzeker over welk type installatie aan te schaffen en ook de installateur kan vaak geen goed advies (met garantie) geven. Met onze constructie halen wij dit soort tijdrovende struikelblokken weg en kunnen projectontwikkelaars de installaties uit de prijs halen, waardoor er ruimte ontstaat voor andere investeringen bij de consument waar ze wel een goede marge op kunnen draaien.”

Rendabel

Rob Spoelman, managing director NIBE Benelux: “In de bouwsector wordt al jaren gesproken over nieuwe verdienmodellen en slimme partnershipsconstructies, maar in de praktijk zien we daar nog niet veel van terug. En daar moest nu maar eens verandering in komen. Het scheelt natuurlijk dat we inmiddels, na de vele nieuwbouwprojecten die we in het afgelopen jaar hebben gedaan, in staat zijn om ook cijfermatig te onderbouwen dat het voor ontwikkelaars op meerdere vlakken rendabel is om een samenwerking aan te gaan met een partij zoals wij. Samen zijn we in staat om nog meer service te bieden aan de bewoners.” 

Ook interessant