ANNE wil Nederlandse woningen energieneutraal maken Foto: Marijn van der Meer

Alle Nederlanders naar energieneutraal. Of kortweg: ANNE. Dat is de naam van het Utrechtse experience center. Samen met (installatie)bedrijven, de Rabobank en Jaarbeurs wil het bedrijf alle Nederlandse woningen energieneutraal maken door consumenten bewuster en enthousiaster te maken.

Arthur Lippus, oprichter van ANNE, vindt het belangrijk dat de het energieneutraal wonen tastbaar en bereikbaar wordt voor bewoners. Met ANNE wil Lippus personen laten zien hoe gemakkelijk en leuk het is om een huis energieneutraal te maken. Het voorbeeldhuis dat naast de Jaarbeurs is gebouwd, moet daar bij helpen. De oprichter wil laten zien dat bijvoorbeeld isoleren met folie net zo goed werkt als driedubbele beglazing. Door het concreet te maken, zijn bewoners eenvoudiger te overtuigen, legt Lippus uit.

Bewoners voorop

De bewoners moeten volgens Lippus voorop worden gesteld. In Nederland is er volgens hem veel ambitie om te verduurzamen, maar in de meeste gevallen wordt er dan alleen gesproken over de woningen en niet over de bewoners.

Partners

ANNE staat niet alleen in hun missie. Partners zijn onder meer Jaarbeurs, Rabobank en verschillende bouw- en installatiebedrijven. Door verschillende bedrijven en duurzame producten samen te brengen, kan aan de consumenten worden laten zien wat de mogelijkheden zijn. Denk daarbij aan folie voor ramen, maar ook pelletkachels, warmtepompen en een buffervat op het dak. De tastbaarheid is daarbij onmisbaar. Van isolatie merk je, volgens Lippus, niet direct wat van in de manier van leven en wonen. Als deze maatregelen worden gecombineerd met domotica, wordt de gebruiker al meer betrokken bij het hele proces en verandert de manier van leven. Plug & play-oplossingen dragen zo bij aan een comfortabel gevoel dat duurzaam wonen teweeg kan brengen. Door gebruik te maken van verschillende producten wordt het tastbaar.

Rabobank

Naast het pand van ANNE heeft Rabobank een energiezuinig huis gebouwd om bewoners te laten zien en voelen hoe fijn energiezuinig wonen kan zijn. Rabobank is daarnaast ook partner om eventuele financiering te bespreken. 

Ook interessant