Circulaire bouwhub optimaliseert bouwlogistiek in drukke binnenstad Bron: Logistiekprofs

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam wordt een eerste circulaire bouwhub geplaatst. Het initiatief van VolkerWessels en Beelen moet bouwlogistiek in de binnenstad optimaliseren en de CO2 footprint fors doen verlagen.

De circulaire Bouwhub van VolkerWessels wordt aan de Ankerweg in Amsterdam geplaatst. De locatie ligt aan het water, waardoor transport over water mogelijk is.  De locatie beslaat tien hectare, waarvan in eerste instantie 2 hectare gebruikt zal gaan worden. De logistieke hub is een initiatief van VolkerWessels Bouwmaterieel en aannemer Beelen. Het initiatief is inmiddels een whitelabel concept, wat inhoudt dat alle partijen, bouwers en toeleveranciers gebruik gaan maken van de faciliteiten.

Van leverancier tot bouwplaats

VolkerWessels Bouwmaterieel heeft de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met een BouwHub in Utrecht. Vanuit deze hub aan de rand van de stad wordt het totale logistieke proces van de bouwketen (van leverancier tot bouwplaats) gemonitord en gecoördineerd. De leveranciers worden zonder wachttijden gelost, de leveringen worden geconsolideerd tot dagpakketten en worden op de meest slimme manier naar de bouwprojecten in de binnensteden vervoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van open data. Op de BouwHub worden ook producten geprefabriceerd. Tevens dient de BouwHub als parkeerplaats van waaruit de bouwplaatsmedewerkers naar de bouwplaats worden gebracht.

Hergebruik restmateriaal

Beelen werkt als duurzame aannemer in de sloopsector. Het bedrijf werkt met opdrachtgevers en partners aan het hergebruik van materialen en bouwstoffen die vrijkomen bij projecten. Op de circulaire BouwHub worden vrijgekomen reststromen ter plekke verwerkt tot nieuw bouwmateriaal, waardoor de afstand die materiaal aflegt tot een minimum wordt beperkt. Bij de verwerking zullen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid en ingezet.

Ook interessant