‘Luxe villa als eerste BIM-project’ Tekst: Lieke van Zuilekom. Beeld: Data Design System

In Ridderkerk wordt hard gewerkt aan de nieuwbouw van een luxe, particuliere villa. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw staan duurzaamheid, energiezuinigheid en een optimaal bewonerscomfort centraal, waaraan Jefko Installatietechniek op verschillende manieren invulling geeft.

“Voor de villa hebben we een water/water-warmtepompinstallatie met een bronsysteem ontworpen, die in de gewenste warmte- en koudevraag voorziet”, vertelt Frank Panis, directeur van Jefko Installatietechniek. “Een zonneboilersysteem met panelen op het dak neemt een groot deel van de warm tapwaterbereiding voor zijn rekening, terwijl pv-panelen in een duurzame stroomopwekking voorzien. Als afgiftesysteem is gekozen voor lage temperatuur vloerverwarming, waarbij we tevens de mogelijkheden voor hoge temperatuur plafondkoeling doorrekenen. Voor de ventilatie hebben we een mechanisch ventilatiesysteem met een hoog rendement warmteterugwinsysteem ontworpen. Mede dankzij deze maatregelen wordt een EPC van 0,12 bereikt, waar 0,4 volgens het Bouwbesluit 2012 het uitgangspunt was.”

Op elektrotechnisch gebied installeert Jefko Installatietechniek onder andere een KNX-domoticasysteem. “In de garage in de kelder worden laadstations voor elektrische auto’s gemonteerd. Daarbij onderzoeken we de mogelijkheden om aan de pv-panelen een eigen energieopslag te koppelen, zodat de bewoners hun eigen opgewekte energie maximaal kunnen benutten”, vertelt Panis. “In samenwerking met de binnenhuisarchitect zijn we verantwoordelijk voor de verlichting, die tevens KNX-gestuurd wordt. Op verschillende plekken worden brandmelders gemonteerd. Een Cat7 data-installatie garandeert een optimale dataverbinding.”

Uitvoering in BIM

Het gehele project wordt uitgevoerd in een projectteam, waarin naast Jefko Installatietechniek ook de (interieur)architect, constructeur, aannemer, zwembadbouwer en kelderbouwer deelnemen. “Alle teamleden waren reeds bekend met BIM en wilden dit project graag als BIM-project oppakken. Daar zijn wij in meegegaan”, vertelt Panis. “In dit project worden namelijk veel installaties in de vloeren weggewerkt, wat vraagt om een nauwe afstemming met alle bouwpartners. In het BIM-model hebben we exact kunnen aangegeven waar onze installaties, kanalen- en leidingwerk moeten komen en waar sparingen nodig zijn, waarop de constructeur het aantal en de locaties voor de verstevigingen heeft berekend. Via IFC hebben we regelmatig modellen uitgewisseld en clashcontroles uitgevoerd, met minimale clashes, faalkosten en een soepele uitvoering als resultaat.”

Toegankelijke software

De villa in Ridderkerk is het eerste BIM-project dat Jefko Installatietechniek realiseert. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van de BIM-software van Data Design System. Panis: “We waren al een tijdje op zoek naar 3D-software en hebben gesprekken gevoerd met diverse leveranciers. Wat ons vooral aansprak bij Data Design System, is de manier waarop de software is opgebouwd. DDS-CAD is erg toegankelijk, na twee cursusdagen kon ik er al mee aan de slag. Inmiddels zijn we een jaar verder en als je ziet wat we allemaal al hebben getekend en berekend in het programma, sta je versteld. Daarbij biedt Data Design System zeer goede support. Tijdens de voorbereidings- en ontwerpfase hebben we regelmatig contact gehad met de helpdesk, waarbij de helpdeskmedewerkers vragen beantwoordden en tips gaven over hoe we bepaalde zaken nog verder konden optimaliseren en hoe we bijvoorbeeld de elektramodule, ventilatiemodule en sanitairmodule optimaal konden benutten. In onze volgende projecten gaan we hier zeker mee verder!”

In november moet de particuliere villa worden opgeleverd.

Herkomst artikel Data Design System

Ook interessant