Oude windturbines krijgen 2e leven als stoeptegel Bron: SUEZ. Beeld: Shutterstock.

​Door de grootschalige renovatie en vervanging van windturbines worden er de komende jaren honderden verouderde turbinebladen opgestapeld. Deze turbinebladen, grotendeels bestaande uit composiet, zijn zeer lastig te recyclen. Een aantal partijen in Flevoland heeft nu een werkwijze ontwikkeld om verouderde turbinebladen een 2e leven te geven als stoeptegel. Eén windturbine is goed voor maar liefst 300 m2 aan bestrating.

De turbinebladen van windmolens bestaan uit composiet: een licht, sterk materiaal met een lange levensduur. Composiet is lastig te recyclen. Dankzij een nieuw ontwikkelde duurzame techniek van SUEZ en Extreme Eco Solutions, in samenwerking met Het Groene Brein en de provincie Flevoland, is hier een oplossing voor gevonden. De turbinebladen krijgen een tweede leven als stoeptegel. Begin volgend jaar is het voor het eerst mogelijk om over hergebruikt composiet te lopen.

Hoogwaardige bestrating

Extreme Eco Solutions is een startup die een oplossing heeft ontwikkeld om turbinebladen te verkleinen en het composiet dat overblijft te verwerken tot hoogwaardige (sier)tegels en bestrating. Het Groene Brein - een organisatie die duurzame projecten stimuleert door wetenschappers en organisaties te verbinden – bracht de startup in contact met afval- en grondstoffenmanagementspecialist SUEZ. Samen met de provincie Flevoland, werken deze partners aan een pilot om tot een concreet, commercieel succesvol product te komen. SUEZ verzorgt de aanvoer, het transport en de verkleining van het materiaal, Extreme Eco Solutions produceert de tegels. Vanuit het Platform Circulair Flevoland, dat ondernemers ondersteunt in het succesvol maken van circulaire initiatieven, gaan SUEZ, Extreme Eco Solutions en de provincie Flevoland samenwerken om deze nieuwe keten verder te ontwikkelen.

5x zo licht als reguliere tegels

Begin 2019 leggen de partners een demonstratie-pad in Flevoland aan met (stoep)tegels gemaakt van 85 procent composiet en 15 procent ander materiaal. De tegels ogen hetzelfde als reguliere tegels, maar ze zijn vijf keer zo licht én volledig en eindeloos recyclebaar. Met name dat gewicht is interessant voor bijvoorbeeld gebruik op parkeerdaken en daktuinen.

Eindeloos recyclen

Sebastiaan Verheijen van Extreme Eco Solutions is al enkele jaren bezig met het zoeken naar een oplossing voor de verwerking van composiet: “Na een uitvoerig proces is het ons gelukt om een techniek te ontwikkelen waarmee we de glasvezelversterkte kunststof kunnen verwerken tot stenen met zeer gunstige eigenschappen. We zijn nu zelfs in staat om het composiet te verwerken tot vensterbanken, keukenbladen en grafstenen. Bovendien kunnen we de stenen weer terugnemen en vrijwel eindeloos opnieuw recyclen.”

Circulaire afvaloplossingen

SUEZ is altijd op zoek naar partners om afvaloplossingen circulair te maken. Paul Valster, Directeur New Business bij SUEZ: “Deze samenwerking is hier een mooi voorbeeld van: in co-creatie met partners komen tot concrete producten van gerecycled materiaal. Zo zetten we ons in voor een circulaire economie, waarin grondstoffen telkens opnieuw in productie- en consumptieketens worden teruggebracht. Zeker omdat we op korte termijn een hausse aan turbinebladen van windmolens verwachten, is deze duurzame oplossing meer dan welkom.”

Ook interessant