Van werkkleding tot picknicktafel Foto: shutterstock

Die werkbroek die jij dagelijks naar jouw baan in de bouw draagt, kan zomaar over een tijdje een picknicktafel zijn. Dat klinkt misschien absurd, maar zo gek is het niet want het hergebruiken van materialen neemt bijzondere vormen aan.

Bouwbedrijf De Meeuw heeft gebruikte werkkleding gerecycled tot picknicktafel. Het bouwbedrijf houdt zich voornamelijk bezig met het creëren van toekomstbestendige gebouwen waardoor een duurzame manier van werken geen gekke gedachte is. Bij het hergebruiken van de werkkleding kregen ze hulp van kledingleverancier Wiltec, medeoprichter van de The Dutch Circular Workwear Association. De twee partners zijn een pilot begonnen.

Hoe werkt het?

Versleten werkkleding wordt door heel Nederland ingezameld. Samen met oude plastic zakken wordt de kleding gerecycled. Van het gerecyclede materiaal worden vervolgens tafels, paaltjes en planken gemaakt. Als deze gerecyclede producten ook zijn versleten, kunnen de materialen weer opnieuw worden gerecycled. Op die manier ontstaat er een volledige cirkel die nooit eindigt.

Circulair bouwen

Het hergebruiken van materialen wordt steeds gebruikelijk doordat meer bedrijven zich bezig houden met circulair bouwen. Materialen worden hierdoor niet zomaar weggegooid, maar krijgen een tweede leven. 

Ook interessant