Vormgeving duurzame wolkenkrabber afgestemd op wind Bron: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Het architectenkantoor Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS+GG) heeft nieuwe plannen onthuld voor een glazen wolkenkrabber in Toronto (Canada). Het 46 verdiepingen tellende kantoorgebouw wordt volledig groen gebouwd en krijgt een tapse vorm om de effecten van de wind zoveel mogelijk te minimaliseren.

160 Front Street

160 Front Street komt in downtown Toronto naast de iconische CN toren. De oriëntatie van het gebouw is afgestemd op de richting die de wind veelal waait. Op die manier wordt de windbelasting op het gebouw verminderd. Aan de analyse van die windstromen is in de studiefase veel tijd besteed. Dit heeft geleid tot een ontwerp van het gebouw dat aan de boven- en onderzijde taps toeloopt. Op die manier kan de constructie het best de windbelasting afvoeren terwijl er minimale impact is op de voetgangerszone.  Tegelijkertijd ontstaat een royale ruimte voor naastgelegen trottoirs.

AS+GG is niet onbekend met het fenomeen windbelasting op gebouwen. Het kantoor tekende ook voor de massieve 1.007 m hoge Jeddah toren die momenteel in Jeddah (Saoedie Arabië) wordt gebouwd. Adrian Smith was daarnaast ook degene die de wereldbekende Burj Khalifa ontwierp.

De nieuwe wolkenkrabber krijgt een LEED Platinum certificering van de US Green Building Council. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is wereldwijd één van de meest toegepaste methoden om de duurzaamheid van een gebouw te beoordelen. Om voor de platinumstatus in aanmerking te komen, zal de wolkenkrabber onder meer in ontwerp en technologie een aanzienlijke energiebesparing moeten realiseren. Ook op het gebied van menselijke gezondheid en welzijn wil het gebouw hoog gaan scoren. Heel veel is nog niet bekend over de duurzaamheidsfeatures. Wel bekend zijn de speciale ramen die weerspiegeling moeten verminderen. Daarnaast zal veel daglicht kunnen toetreden, waardoor het gebruik van (elektrische) verlichting minder nodig wordt. Het dak van de nieuwbouw wordt groen terwijl op het waterverbruik zoveel mogelijk wordt bespaard door hergebruik en opvang van regenwater.

De precieze hoogte van 160 Front Street is nog niet bekend, maar naar verwachting zal deze zo rond de 240 m komen te liggen. Het gebouw wordt gerealiseerd Cadillac Fairview in samenwerking met het lokale architectenkantoor B+H Architects.

Ook interessant