Geef huizenkopers meer advies over energiezuinigheid Foto: Shutterstock

Een huis kopen is voor veel personen een spannende aangelegenheid en zij kunnen daarbij alle hulp gebruiken. Toch worden huizenkoper slecht voorgelicht over de mogelijkheden die een huis heeft op het gebied van energiezuinigheid. Slechts op de twaalf personen wordt door de makelaar actief gewezen op de opties. Vereniging Eigen Huis deed hier onderzoek naar.

Uit het onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat 35 procent van de kopers het huis verduurzaamt zonder dat zij advies hebben gekregen van de makelaar. Wanneer er wel advies wordt gegeven, is dit percentage aanzienlijk hoger: 55 procent. Het loont dus aanzienlijk wanneer een makelaar advies geeft. Ook de bouwbranche is hier bij gebaat omdat dit meer klussen kan opleveren. De vereniging ziet veel potentie om bestaande huizen te verduurzamen en doen zodoende een oproep om een potentiële koper advies te geven. Deze taak is niet alleen weggelegd voor de makelaar, maar ook een hypotheekadviseur, bouwkundige of aannemer kunnen assisteren. Juist omdat een koop van een huis een ideaal moment is om de energieprestaties van een huis aan te pakken omdat een leeg huis nou eenmaal makkelijker aan te pakken is en er eventueel rekening kan worden gehouden met de financiering bij het opstellen van een hypotheek.

Makelaar aangewezen persoon

De makelaar is volgens 78 procent, van de in totaal 790 ondervraagden van het onderzoek, de aangewezen persoon om te vertellen over de mogelijkheden. Dat is ook een verwachting van de aanstaande kopers. Slechts twintig procent van de kopers praat daadwerkelijk met een makelaar over de mogelijkheden. In de meeste gevallen moeten de huizenjagers daar zelf over beginnen.  

Jaarlijks onderzoek

De Vereniging Eigen Huis wil het onderzoek jaarlijks herhalen om te kijken hoe het gesteld is met het geven van advies aan potentiele huizenkopers. 

Ook interessant