Woonmerk geeft snel inzicht in duurzaamheid woning én omgeving Beeld: Shutterstock

Je hebt het energielabel, je hebt BREEAM-NL en binnenkort kun je daar ook DGBC Woonmerk aan toevoegen. Netwerkorganisatie Dutch Green Building Council (DGBC) is momenteel bezig met de ontwikkeling van een meetinstrument dat woningeigenaren inzicht moet geven in niet alleen de duurzaamheid, maar ook bijvoorbeeld de veiligheid en toegankelijkheid van het gebouw. Zo hoopt DGBC te stimuleren tot de noodzakelijke verduurzaming.

Er zijn nog veel stappen te maken voordat de klimaatdoelen van Parijs gehaald kunnen worden. Woningeigenaren staan voor de uitdaging hun huizen energiezuinig te maken, maar hebben in veel gevallen weinig budget voor verregaande maatregelen. En hoe weet je welke duurzame oplossingen geschikt zijn voor jouw woning? Dutch Green Building Council hoopt dat het ‘DGBC Woonmerk’ hierbij gaat helpen. Tijdens vastgoedbeurs Provada wordt de nieuwe online tool officieel gepresenteerd.

Eenvoudig en breed inzicht

Voor de utiliteitsbouw bestaat de BREEAM-NL certificering, maar dit is een complexe exercitie die niet zo geschikt is voor woningen. DGBC wil met het DGBC Woonmerk op een veel eenvoudigere manier een breed inzicht geven in de kwaliteit van de woning. In tegenstelling tot het energielabel van de overheid, dat alleen inzicht geeft in de energiezuinigheid van een woning, moet het nieuwe woonmerk bovendien ook inzicht geven in andere vormen van duurzaamheid. Dat zijn bijvoorbeeld een prettig binnenklimaat, een veilige omgeving en nabijheid van voorzieningen. Volgens DGBC is het doel van een huis namelijk met name dat je gezond, gelukkig en veilig kan wonen.

Sneller duurzaam wonen

Het DGBC Woonmerk is een online tool die je eenvoudig en snel in kunt vullen. Het systeem bestaat uit drie elementen om met verschillende onderwerpen zoals materiaal, energie en bereikbaarheid aan de slag te gaan. Het betreft allereerst een handleiding die inzicht geeft in welke kenmerken van je woning je kunt verbeteren. Het gaat dan om gangbare maatregelen. Vervolgens moet de duurzaamheid gemeten kunnen worden: een soort sterrenscore helpt hierbij. Dan kun je verschillende woningen namelijk ook vergelijken met elkaar of het resultaat van de aangebrachte verbeteringen berekenen. Tot slot helpt een certificaat bij het aantonen van de mate van duurzaamheid. De bedenkers van het woonmerk verwachten dat de overheid daarop beter zal kunnen sturen én dat de duurzame woningvoorraad hierdoor sneller zal toenemen. Dat is hard nodig nu de vraag naar duurzame woningen toeneemt.

Ook interessant