Als een vis in het water in de bouw Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip.

Angela Vorsselman was in haar jeugd altijd huisjes aan het tekenen. Geen wonder: haar vader is architect en heeft zijn eigen architectenbureau. ‘Ik wilde ook architect worden!’, zegt ze, maar het liep anders. Toch was en is de bouwwereld nog steeds haar grote passie.

‘Na de havo ging ik naar de kunstacademie om architectuur te studeren’, vertelt Vorsselman. ‘Helaas was mijn ruimtelijk inzicht niet goed genoeg. Voor het vak technisch tekenen, dat je met een voldoende moest afsluiten om door te mogen, kwam ik net te kort. Dat was een ramp, want er was echt maar één ding dat ik echt wilde: architect worden. Mijn droom viel dus in duigen. Na lang wikken en wegen ben ik de commerciële kant op gegaan met de gedachte dat ik daarmee mijn plek weer zou vinden. En dus ben ik, na verschillende functies bij onder andere bouwbedrijf Roosdom Tijhuis, nu commercieel manager voor de regio Utrecht & Noordoost bij BAM Wonen. Het is dus allemaal goed gekomen, zegt ze lachend.

Leeg stuk grond

Wat spreekt haar nou zo aan in die bouwwereld? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. ‘Je begint met niks, een leeg stuk grond. En dat groeit uit tot een huis of gebouw dat van toegevoegde waarde is. Fijne plekken creëren waar mensen prettig kunnen werken, wonen, leren of recreëren; dat is het mooiste wat er is. Ook de transformatie van een pand fascineert me mateloos: hoe maak je daar weer iets moois en nuttigs van? Het facet ‘mooi’ heeft altijd wel mijn aandacht. Dat creatieve zit er gewoon in, en dus kijk ik op die manier. Ja, de bouw is echt mijn wereld, ik voel me er als een vis in het water.

Contacten 

In haar huidige functie als commercieel manager heeft Vorsselman een duidelijke opdracht meegekregen. ‘Zet BAM  Wonen op de kaart in de oostelijke regio’s’. Ik onderhoud contacten met bestaande klanten, maar ga ook in gesprek met potentiële opdrachtgevers. Ik luister vooral: wat zijn de wensen, zijn er al plannen, hoe kunnen wij daaraan bijdragen.’ Vorsselman gooit regelmatig haar bouwhelm en werkschoenen achter in de auto om op een bouwlocatie te kijken. ‘We doen dan ook inspecties omtrent de veiligheid op de bouw. Dat vind ik erg leuk, je ziet dan hoe de plannen zoals je die van de tekentafel kent, langzaam maar zeker vorm krijgen. Bij BAM Wonen gaat het om een grote diversiteit aan projecten, zoals op dit moment de bouw van 600 appartementen voor ontwikkelaar Change= (spreek uit: Change Is). Het zijn community-woningen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn voor jong-werkenden. Die doelgroep komt er op de huidige woningmarkt niet of nauwelijks tussen. Het voelt goed om specifiek voor hen te bouwen.

Korte lijntjes

Werken in bouw betekent veel mannelijke collega’s. ‘Dat ligt mij wel, de lijntjes zijn kort, er wordt efficiënt gecommuniceerd. De mentaliteit in deze branche is er eentje van handen uit de mouwen en aanpakken. Ik hoor van veel mensen uit mijn omgeving dat ze het mooi vinden dat ik doe wat ik echt leuk vind. Het lijkt me gaaf om andere vrouwen te enthousiasmeren om de bouw in te gaan. Of misschien is dat stiekem al eens gebeurd en weet ik het niet. Helaas ging de Dag van de Bouw dit jaar niet door; dat was altijd zo’n evenement om je te laten zien, zowel qua projecten als qua werk en mens. Hopelijk kan het volgend jaar weer.’

Ook interessant