Energie en ‘Smart’ zie je terug op VSK 2018

Van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 februari wordt in de Jaarbeurs in Utrecht de grootste vakbeurs voor de w-installateur gehouden: VSK 2018. Staalkaart van technologie en innovatie, met veel workshops, demonstraties en presentaties. Business unit manager Patrick Schilte van Jaarbeurs ziet alle ambitieuze milieudoelstellingen getrechterd op de beursvloer. Hij spreekt van een spannende editie, waar hij extra veel jonge bezoekers hoopt te verwelkomen.

Waarom moet ik naar de VSK? Wat is nieuw?

“De uitdagingen in deze branche zijn legio. Kijk alleen maar eens naar de milieudoelstellingen van het kabinet. Uiteindelijk moeten we naar een gasloze samenleving. Dat betekent veel  voor  de sector. Het vak verandert, ontwikkelt. We zien dat ook terug in de aard van de inzendingen voor de VSK Awards. Je ziet duidelijk dat inzenders in feite al afscheid hebben genomen van gebruik van fossiele brandstoffen. De energietransitie zie je ook terug bij onze exposanten. De beurs biedt een echt nieuwe blik op de toekomst van de sector.”

Wat zijn de meeste in het oog springende trends?

“We zien er drie: gezonde gebouwen en woningen, energieneutrale gebouwen en de toename van het gebruik van smart technologie. Het is duidelijk dat de sector in alle opzichten vernieuwt. Dat vraagt om nieuwe vaardigheden van de w-installateur. De-installateur-anno-2018 is iemand die smart technologie kan integreren in zijn werkzaamheden. 

Waarom zet VSK in op en jonge generatie?

Krapte op de arbeidsmarkt, het personeelsprobleem, daar kan niemand meer omheen. Het is volop in de aandacht en in de media.  Aan de bovenkant hebben we te maken met uitstroom en aan de onderkant met te weinig instroom van jonge mensen. Willen we de sector vitaal houden, moet we voldoende jonge instroom hebben. Uiteraard proberen we daar een steentje aan bij te dragen door ook het vak onder de aandacht te brengen bij de jonge generatie, de installateur in spe, de installateur van de toekomst.

“Er speelt ook nog een ander element. Smart technologies vraagt om nieuwe of andere  vaardigheden. Het vraagt om mensen die digitaal denken, die daarmee zijn opgegroeid. Dat is zeker het geval bij de jongeren. De w-sector biedt hen ongekende kansen om die vaardigheden in te zetten. En dat moeten we ze vertellen. Voor hen zetten we brede social media campagnes in.”   

Wat is de diepere achtergrond van het gekozen thema?

Ons vak wordt steeds slimmer. Blijf scherp met VSK, is het gekozen thema. En heel in het kort draait het erom: de ontwikkelingen in de installatiebranche gaan razendsnel en zijn onomkeerbaar. Bijblijven. Kennis opdoen. Kennis delen. Bijhouden wat voor jou belangrijk is. Daar draait het om. Een bezoek aan VSK helpt je daarbij, houd je scherp! Horen, zien en doen. Ervaren en beleven. Blijf scherp met VSK, de vakbeurs voor verwarming, sanitaor, klimaatbeheersing en koudetechniek. De VSK is in Nederland de belangrijkste vakbeurs voor de totale installatiebranche. Met de nieuwste systemen, technieken en producten op het gebied van verwarming, sanitair, klimaat en koudetechniek. Thema is 'Ons vak wordt steeds slimmer. Blijf scherp met VSK 2018'. Bijblijven. Kennis opdoen. Kennis delen. Bijhouden wat belangrijk is. Een bezoek aan VSK helpt daarbij. Actuele thema's passeren de revue in het VSK Theater op de beursvloer. Daarnaast uitdagende workshops en presentaties door o.a. OTIB, ISSO, NVKL en UNETO-VNI.

Ook interessant