'Hoog energielabel na renovatie al mogelijk na gangbare energiebesparingstechnieken'

​De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) deed onderzoek naar energiezuinigheid van gerenoveerde koploperprojecten. De conclusie: het is in utiliteitsgebouwen al mogelijk Energielabel A te bereiken met het toepassen van gangbare energiebesparingstechnieken.

Onder deze gangbare energiebesparingstechnieken wordt verstaan: gebruik van PV-panelen, warmtekoude-opslag met warmtepomp, betere vloer- en gevelisolatie, HR++ beglazing, en energiezuinige verlichting. Een nog hoger energielabel halen is te bereiken met iets meer investeringen. Denk aan de ingrijpende renovatie van a.s.r. Verzekeringen, de renovatie behoort tot de inspirerende koplopers.

Bouwbesluit

Energieprestatie-eisen uit het Bouwbesluit bestaan uit eisen voor thermische isolatie, zoals spouwmuurisolatie en uit rendementseisen voor de installaties, zoals verwarmen, koelen, ventileren of warm tapwater. RVO geeft aan dat het toepassen van deze eisen meestal maximaal een energielabelsprong naar C oplevert, en dat er hogere ambities en grotere investeringen nodig zijn als ondernemers een gebouw willen verduurzamen. Zaken als comfortverbetering of het verbeteren van de uitstraling van het gebouw zijn grote drijfveren om dit te doen. .

Voor het rapport onderzocht RVO.nl 25 renovatieprojecten (renovaties van onder meer een speeltuingebouw, (bank)kantoor en een museum) in de utiliteitsbouw via desktopresearch, de EPBD-database werd geanalyseerd en men sprak met stakeholders. Alle onderzochte koploperprojecten scooren na de renovatie label A. Sommige projecten scoren zelfs A+ of hoger, na het toepassen van aanvullende maatregelen.Ook interessant