​Kom je in 2017 naar ANNE?

Vorige week werd ANNE voorgesteld aan direct betrokkenen. ANNE wil energiezuinig wonen en bouwen in de provincie Utrecht versnellen door woonconsumenten duurzaam wonen te laten beleven en de community van betrokken partijen te verbinden. ANNE staat voor Alle Nederlanders Naar Energieneutraal. Het is geweldig om te zien dat het plan waar ik aan meewerkte op deze unieke plek tot leven komt. Met veel trots introduceer ik u dan ook ANNE!

Duurzaam wonen beleven

Hoe ziet een duurzame woning er eigenlijk uit? Hoe voelt het en hoe is het om er in te wonen? Beleving is een belangrijk instrument om in actie te komen. Niet alleen bewoners, maar ook bouwers, gemeenten en woningcorporaties hebben soms zo’n extra prikkel nodig om tot nieuwe inzichten te komen. Door de locatie bij het drukke Jaarbeursterrein zullen allerlei groepen, die normaal niet bezig zijn met duurzaam wonen, er wel mee in contact komen. Duurzaam wonen kan zo ‘gewoon’ worden en iets waarover mensen vaker met elkaar gaan praten.

ANNE wordt een startpunt om bezoekers te inspireren door leerzame voorbeelden van verduurzamen in de regio. Er komt een NOM-experience excursie die vanuit ANNE geïnteresseerden meeneemt langs de verschillende energieneutrale voorbeeldprojecten in en rondom Utrecht. Buiten ANNE plaatst de Rabobank een voorbeeld NOM woning van Sustainer Homes. Hier kunnen bewoners binnenlopen om een duurzame woning te beleven en kunnen ze advies krijgen van een financieel adviseur van de Rabobank.

Van en voor de community

ANNE is ontwikkeld met en voor een community rondom Nul op de Meter. Naast de Jaarbeurs zijn dit de provincie en gemeente Utrecht, de EBU, Platform31, de Rabobank, Talen Vastgoedonderhoud, Trebbe, van Wijnen en Q-Vention als eerste participanten. In deze video de oproep van Albert Arp van de EBU en Jaarbeurs Utrecht. Een flink aantal andere (markt)partijen heeft zich inmiddels aangesloten of heeft interesse.

Het gebouw kan binnen een jaar op eigen benen staan door een simpel verdienmodel: met abonnementen op flexplekken en zaalverhuur. Daarnaast gaat ANNE samenwerken met sociale ondernemers uit de regio voor de bemensing, bijvoorbeeld door eenzame ouderen de rol van gastheer of gastvrouw te geven.

ANNE Online

De samenwerking tussen (professionele) partijen wordt ook door ANNE online gefaciliteerd. In een volgend artikel over ANNE kan je met dit digitale platform kennismaken. Op ANNE online komen onder andere alle evenementen die bij ANNE worden georganiseerd.

Vanaf januari vindt de zogenaamde soft launch plaats en gaat de eerste verdieping van ANNE op maandagen open. In het voorjaar zal ANNE geheel in bedrijf zijn.

Wilma Klaren - De Bouwer & Partners 

Ook interessant