Voorkom inbraak door het gebruik van goede sloten Foto: Shutterstock

Geen grotere kater dan thuis komen en constateren dat er is ingebroken. Een veelvoorkomende manier van inbreken is kerntrekken, een methode waarbij de inbreker binnen dertig seconden de meeste sloten kan forceren. Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht, want door het plaatsen van een simpel plaatje is kerntrekken geen optie meer.

De politie waarschuwt tijdens de week van de veiligheid veelvuldig voor inbrekers. Zeker nu de donkere dagen er weer aan komen en de criminaliteit toeneemt. Kerntrekken, dat ook wel de Roemeense methode wordt genoemd, krijgt daarbij ook veel aandacht. Bij deze methode gebruikt de inbreker een schroef die in het cilinder wordt gedraaid. Vervolgens wordt de cilinder uit het slot gehaald. Vervolgens kan de dief met gereedschap het slot openen en het huis betreden. Sloten die daar niet tegen bestand zijn, zijn binnen dertig seconden geopend.

Anti-Kerntrekbeslag

Gelukkig zijn er oplossingen. “Een van de beste preventieve maatregelen die je kunt nemen tegen kerntrekken, is Anti-Kerntrekbeslag”, legt de politie uit. “Dit is een veiligheidsbeslag dat kerntrekken onmogelijk maakt, doordat de cilinder door een sterk en massief metaal ingesloten is.” Doordat de metalen buitenlaag die voor de cilinder zit niet te buigen is en meedraait met de kern, kan er geen schroef in het slot worden gedraaid. Het slot blijft daardoor intact.

Hulp van de expert 

Omdat geen slot gelijk is, is de anti-kerntrekbeslag verkrijgbaar in verschillende lengtes. De installatie vraagt om precisie en kan alleen worden gedaan met speciale apparatuur. Juist daar komt de kennis en expertise van een vakman om de hoek kijken.

Sterren systeem

“Om er zeker van te zijn dat het veiligheidsbeslag voldoende beveiliging biedt, wordt aanbevolen om te kiezen voor SKG-sloten met minstens twee sterren.” De sterren geven hierbij de mate aan waarin een slot inbraakwerend is. Daarbij zijn er verschillende gradaties van de SKG-sterren. Met twee sterren is een slot zwaar beveiligd. “Merken die erkende slotenmakers gebruiken zijn: BUVA, DOM, CISA, Yale en LIPs.”, legt de politie uit.  

Ook interessant