Zonovergoten Dag van de Bouw Tekst en beeld: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip

Het kon weer! Lekker rondkijken bij bijzondere bouwprojecten in heel Nederland. Op 144 plaatsen was publiek welkom en daar werd goed gebruik van gemaakt. Het mooie weer speelde daar vast een rol bij. Zo’n 50.000 bezoekers lieten zich rondleiden en bekeken de projecten in wording.

Op zaterdag 18 juni is het op honderdvierenveertig bouwplaatsen een beetje feest. ‘Heerlijk om dit weer te kunnen doen’, zegt een man die met zijn gezin het project ’t Podium III in Apeldoorn bezoekt. Hij werkt zelf in de bouw en vindt het leuk dat hij zijn kinderen nu tekst en uitleg kan geven in zijn eigen woonplaats. ‘Kijk, dit worden 42 huizen, en daar (hij wijst op de halfondergrondse parkeergarage) kunnen de mensen die er gaan wonen dan hun auto parkeren. Dat is handig!’ Zijn dochter trekt hem richting een enorme kraan en mag even later even in de cabine zitten en een vrachtje verplaatsen. De zoon timmert ondertussen een vogelhuis in elkaar, en zo heeft iedereen heeft het prima naar zijn zin. De openstelling van ’t Podium III is een samenwerking van Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn en Bouwmensen Apeldoorn. 

Verduurzaming en onderhoud

De 144 bouwprojecten verschillen allemaal van elkaar. Bij de een ligt de nadruk op  restauratie of renovatie, er zijn gebouwen die een nieuwe bestemming krijgen en verbouwd worden, en er is nieuwbouw. Verduurzaming is een speerpunt, en er is aandacht voor onderhoud. De bouw van ’t Podium III in Apeldoorn is een relatief klein project. Een van de grote projecten is van Rijkswaterstaat en betreft de versterking van de Afsluitdijk. De officiële opening van de Dag van de Bouw vindt daar plaats. Maxime Verhagen, voorzitter van  Bouwend Nederland en Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat verrichten de plechtigheid samen. Gedurende de dag worden bezoekers in een bus over de Afsluitdijk gereden om er de bouwplaatsen te bekijken. 

Nieuwe ringweg

Op deze 15e editie van de Dag voor de Bouw zijn tal van imposante bouwprojecten te bezoeken. Zoals de nieuwe zeesluis in Terneuzen, en Het energieproject Hollandse Kust Noord van netbeheerder TenneT. Ook wordt er gewerkt aan het station in Groningen. Daar  kunnen voetgangers straks gebruik maken van een ondergrondse passage, komt er voor fietsers een tunnel en een stalling. De Twentekanalen bij Markelo worden verdiept zodat er in de toekomst grotere schepen kunnen varen. Om de nieuwe damwanden te bouwen ligt er zo’n 20.000 ton staal klaar. Technisch gezien is dit een mooi project, maar qua logististiek is het een echte uitdaging.

Aandacht voor/van scholieren

Bouwend Nederland organiseert de Dag van de Bouw om aandacht te vragen voor de bouw- en infrasector. Op vrijdag de 17e opende een aantal bouwplaatsen de deuren al voor scholieren in de hoop ze voor de sector te interesseren. De man in Apeldoorn heeft nooit spijt van zijn keuze gehad: ‘Je bent lekker buiten en je maakt samen met collega’s iets dat er toe doet. En ieder project is weer anders. Het is prachtig werk.’

Ook interessant