Badkamerrenovatie in een dag is mogelijk Foto: persbericht Hemubo

Het renoveren van badkamers in sociale huurwoningen is aan de orde van de dag. Huizen die veelal in de jaren zestig zijn gebouwd, hebben vaak nog steeds dezelfde badkamers als destijds en die zijn inmiddels ruim toe aan vervanging. De renovatie neemt alleen vaak acht dagen in beslag en laat de bewoners dus meer dan een week zonder douche zitten. Dat moest anders vond woningcorporatie Mitros uit Utrecht.

Afgelopen jaar schreef de woningcorporatie Mitros een wedstrijd uit: De badkamerchallenge. De opdracht was simpel, maar geen eenvoudige: renoveer een badkamer in één dag. Veel bedrijven schreven zich hiervoor in en uiteindelijk wonnen twee bedrijven die in juni mochten laten zien dat zij hun belofte waar konden maken. De vier samenwerkende partijen ERA Contour, Hemubo, Rutges Vernieuwt en Smits Vastgoedzorg, bewezen met hun vernieuwende concept ‘Badkamer in één dag’ dat het mogelijk is.

Klik, klus, klaar

Zij maken gebruik van vooraf geproduceerde panelen die in de badkamer worden geklikt. “We zijn in maximaal 8 uur klaar in de woning”, laten de partners weten. Hierbij is de overlast voor bewoners minimaal omdat er niet hoeft worden gehakt of gesloopt. De (tegel)wand en vloer blijft zitten en wordt weggewerkt achter de nieuwe vloer en wandpanelen. “Het enige boorwerk zijn de gaten voor de kliklijst langs het plafond om de panelen te bevestigen. De badkamer assembleren wij volledig droog, zonder lijm, kit of voegwerk. Dus geen vieze luchtjes en dezelfde avond kan de bewoner al weer douchen in de nieuwe badkamer!” Het leidingwerk wordt vervangen. De nieuwe leidingen zijn plug & play-leidingen van Smartfix en de nieuwe afvoeren worden aangesloten op de bestaande standleiding.

Duurzaamheid badkamer

Om de badkamer duurzaam te maken, worden de vloerelementen gemaakt van 100 procent recyclebare kunststof. “De wandelementen kunnen we refurbishen, zodat deze een tweede leven krijgen. Door de wandelementen te demonteren en fabrieksmatig te voorzien van een nieuwe afwerklaag zijn de elementen opnieuw te gebruiken.”

Kleinere badkamer

Een klacht die de ontwikkelaars frequent hoorden was dat de badkamer kleiner wordt doordat er gebruik wordt gemaakt van panelen die voor de bestaande tegelwand worden geplaatst. De ruimte die wordt opgeslokt is beperkt tot rondom 25 millimeter tot maximaal 55 millimeter. “Afhankelijk van de gewenste afwerking en schuinheid van de bestaande wanden. Een badkamer van vijf vierkante meter wordt bijvoorbeeld zo 0,27 vierkante meter kleiner.” Volgens de partners van het concept is de beleving van de bewoners dat de badkamer juist ruimer wordt. “Dit komt doordat de panelen panelen een rustigere uitstraling hebben dan een traditionele tegel.”

Wat kost dat? 

De vanafprijs voor het leveren en monteren is €5.000,- inclusief BTW. De badkamer die in juni is gerenoveerd, kostte uiteindelijke € 6.500 euro. 

Foto: persbericht Hemubo

Foto: persbericht Hemubo

Ook interessant