Bijlmerbaasje wordt bijzonder bouwproject Foto: Shutterstock

Een plek waar je vroeger absoluut niet wilde verblijven, wordt binnenkort een gewild gebied. Althans dat is de bedoeling van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM met het verbouwen van het terrein van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. Het terrein wordt een autoluwe stadswijk waar duurzaamheid een belangrijke rol gaat spelen, want alle gebouwen worden energieneutraal.

BAM, de moederonderneming van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, laat in een persbericht weten het terrein te hebben gekocht om het volledig te verbouwen. Op het terrein staan momenteel zes toren waarvan er vijf tegen de vlakte worden gegooid. De laatste toren zal worden getransformeerd tot een gebouw met een verticaal park en stadslandbouw.

Koop- en huurhuizen

In totaal komen er 1350 goed geïsoleerde huizen in zowel de koop- als huursector. Op het dak komen windturbines en zonnepanelen die de energie op het terrein gaan leveren. Voor de verwarming van de huizen op het moment dat het kouder wordt, zullen warmtepompen worden gebruikt. Een aansluiting op het gasnetwerk wordt uit den boze. De ontwikkelaar wil ver gaan op het gebied van duurzaamheid: “Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.”

Hergebruik van materialen

De duurzaamheid toont zich ook in het hergebruiken van materialen. Bij de bouw wordt 98 procent opnieuw gebruikt. “Gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt”, laat BAM weten. “Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.” 

Foto: persbericht BAM

Ook interessant