Stel eigen terrazzo samen met koffiebonen of schelpen Beeld: BEAL

Terrazzo kennen we van strakke vloeren en stevige aanrechtbladen. Het materiaal bestaat meestal uit marmerkorrels die met cement worden vermengd en gepolijst. Maar: er is veel meer mogelijk. Het Belgische familiebedrijf BEAL heeft BEALSTONE ontwikkeld: een breed toepasbare en geheel personaliseerbare terrazzo-bekleding. Het materiaal kan gemengd worden met bijvoorbeeld koffiebonen of metaalschilfers.

BEAL heeft veel ervaring met mortels en betonproducten. Niki Frank van BEAL: “Echte terrazzo wordt gemaakt met marmersteen uit Italië. Er werd tot nu toe niet echt nagedacht over de mogelijkheid om ander materiaal te gebruiken”. Met BEALSTONE biedt het bedrijf een poeder en hars aan dat gemengd kan worden met ander materiaal: “BEALSTONE kan je mengen met alle stenen ter wereld, maar ook schelpen of bijvoorbeeld metaalschilfers zijn mogelijk”.

Terug van weggeweest

Niki Frank stelt dat terrazzovloeren terug zijn van weggeweest: “Terrazzo sluit aan bij de huidige trends. In de vakbladen en winkels zie je veel art-deco uit de jaren 20 en de postmoderne stijl uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Terrazzo past goed bij het goud en geometrische vormen die daarbij horen.”

Voegloze bekleding

Terrazzo wordt gebruikt bij zowel nieuwbouw als renovatie, bijvoorbeeld om bestaande oppervlaktes te herstellen of een nieuwe aanblik te geven. BEALSTONE is niet alleen bedoel voor vloeren, maar ook trappen, meubels en muren. Het vormt een harde en voegloze bekleding en kan in een dunne laag van een paar millimeter worden opgebracht op allerlei ondergronden, zoals beton, tegels en multiplex. De afwerking gebeurt door nat of droog te schuren.

Origineel en duurzaam

BEAL produceert het poeder om diverse aggregaten mee te mengen. Ook verkopen ze pigmenten: “We hebben er meer dan 70 op voorraad. Je kunt dus een kleur op maat kiezen, er zijn zoveel mogelijkheden,” zegt Frank. BEALSTONE kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het hecht makkelijk aan het onderliggende materiaal, is slijtvast en kan op verschillende diktes aangebracht worden. Zo kan een originele bekleding samen worden gesteld die ook nog eens duurzaam is.

Aanbrengen met de juiste techniek

BEALSTONE moet worden aangebracht met de juiste gereedschappen. In hun opleidingscentrum in België kun je cursussen volgen over polijsttechniek, schuren en onderhoud. BEALSTONE wordt verkocht via circa 30 verkooppunten, waaronder in Nederland. Ook kan BEAL direct vanuit België leveren. 

Ook interessant