Betonvloer buiten Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: Shutterstock.com.

Beton wordt in de bouw op grote schaal gebruikt. Het is een sterk bouwmateriaal waarmee stevige constructies gemaakt worden. Maar beton is ook decoratief, voor zowel binnen als buiten.

In de woningbouw maar ook in de utiliteit wordt er regelmatig voor gekozen om het beton op de vloer van de begane grond in het zicht te laten. Beton heeft een stoere en industriële uitstraling en dat past uitstekend in de strakke interieurs die nu de trend zijn. Heeft de woning een tuin, dan kan er ook voor worden gekozen om de betonnen binnenvloer door te laten lopen naar buiten. Een glazen wand of schuifpui doet het lijken alsof binnen en buiten één geheel vormen, en dat geeft een enorm ruimtelijk effect. 

Onderhoudsvrij

De meeste mensen kiezen voor een terras van beton omdat het onderhoudsvrij is. Onkruid en vuil hebben er geen vat op, zeker niet als er voor een gladde afwerking is gekozen. Een buitenvloer van beton kan bij regen en vorst wel gevaarlijk glad worden. Een ruwe afwerking voorkomt dat, maar zorgt er aan de andere kant ook voor dat mos en algen er gemakkelijk aan hechten. Een extra coating lost dat op. Omdat beton gegoten wordt, kan het exact op maat gemaakt worden. De vorm van het terras en/of de oprit maakt niet uit, en ook hoogtes kunnen mooi aangelegd worden. Het is mogelijk om de bovenkant van de betonplaat in te laten zagen zodat het lijkt alsof het terras uit hele grote tegels bestaat. Andere vormen inzagen kan ook. Beton heeft nauwelijks of geen onderhoud nodig, maar kan in de loop van de jaren wel slijten.

Beton met print

Een relatief nieuwe manier om een terras of oprit te verharden is door middel van printbeton.  Beton is een alternatief voor de keuze van traditionele (sier)bestrating. De buitenvloer van beton bestaat uit één geheel. Er zijn geen naden en dus geen kans op onkruid. Bij printbeton wordt de vers gestorte betonlaag van een patroon of motief voorzien, vaak lijkt het dan of het terras van natuursteen is. De print op het beton ontstaat door er matten op te leggen en daar druk op uit te oefenen. De afdruk verschijnt dan in het beton en in principe is alles daarbij mogelijk. Een egaal oppervlak met een printmotief geeft een ander effect dan het inzagen van lijnen. Een kleurpigment aan het beton toevoegen kan ook. De laatste stap is het aanbrengen van een beschermende coating voor kleur- en vormbehoud.

Belasting

Een betonnen buitenvloer bestaat uit één stuk en is niet te verplaatsen. Goed nagaan of de indeling van tuin, terras en/of oprit optimaal is, is dus heel belangrijk. Bij het plaatsen van de betonnen buitenvloer zijn belasting en afschot belangrijke punten. Een oprit voor een bescheiden middenklasser vraagt om een andere benadering dan een oprit voor twee suv’s. Het plaatsen van een betonnen terras en/of oprit is vakwerk. Problemen die ontstaan als het beton niet goed is aangelegd, zijn een slechte afwerking en onvoldoende wapening. Bij professionele en zorgvuldige plaatsing gaat een buitenvloer van beton jarenlang probleemloos mee.

Ook interessant