LVT-vloeren voor 39 procent uit gerecycled materiaal

De luxe vinyltegels (LVT) van duurzame vloerenfabrikant Interface bestaan nu voor 39 procent uit gerecyclede materialen. Het gaat om materiaal dat tijdens de winning van grondstoffen uit de afvalstroom wordt gehaald en hergebruikt. Met deze innovatie zet het bedrijf een belangrijke stap in het verder verduurzamen van haar vloerencollectie én in hun Climate Take Back™-missie tegen opwarming van de aarde. De tegels worden aan het einde van hun levenscyclus opgenomen in het recyclingprogramma van het bedrijf, waardoor zoveel mogelijk circulair gewerkt wordt.

In 2017 lanceerde Interface een collectie luxe vinyltegels (LVT) bestaande uit 100 procent nieuw vinyl en vrij van schadelijke stoffen zoals ftalaten en zware chemische materialen. Met deze formule kan het bedrijf de inhoud van het product en het productieproces volledig controleren. Een noodzakelijke stap om zich ervan te verzekeren dat de LVT-tegels recyclebaar zijn. De vloerenfabrikant onderzoekt continu hoe het de LVT-collectie nog verder kan verduurzamen. Resultaat hiervan is dat de LVT-vloeren nu voor 39 procent uit gerecycled materiaal bestaan.

Hergebruik grondstoffen

Tijdens het winnen van grondstoffen voor de vloeren ontstaat uit de afvalstroom kalksteenmateriaal. Dit materiaal wordt nu hergebruikt in het vinyl van de tegelcollectie. “Door deze waardevolle grondstoffen te hergebruiken en te verwerken in onze vloertegels zetten we een volgende stap in onze Climate Take Back-missie tegen opwarming van de aarde. Bovendien willen we met deze ontwikkeling ook andere fabrikanten inspireren en stimuleren om verder te verduurzamen,” aldus Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager in de Benelux.

Recyclingprogramma

De innovatie is toegepast op alle LVT-producten en -collecties (Level Set ™, Studio Set ™, Drawn Lines ™ en Native Fabric ™). Tegels die aan het einde van hun cyclus zijn, geeft Interface een nieuw leven via hun recyclingprogramma: ReEntry. In dit programma worden oude vloertegels door Interface opgehaald en grotendeels hergebruikt, om zo circulair mogelijk te werken.

Ook interessant