Snel meters maken met prefab appartementenvloeren Bron: VBI

Er is een groot tekort aan woningen. Om dit op te vangen, moeten er de komende jaren gemiddeld 75.000 woningen per jaar worden gebouwd. Dat zijn zo’n 250 woningen per dag. VBI heeft een prefab vloer ontwikkeld waarmee appartementencomplexen sneller kunnen worden gerealiseerd. Tijdens de bouw van drie woontorens in Delft, kon hierdoor elke bouwlaag in slechts vier dagen tijd worden gebouwd.

Snel en betaalbaar bouwen staat bovenaan de agenda van de overheid en diverse brancheverenigingen in de bouw. Het woningtekort heeft momenteel een piek bereikt, waarbij een derde van het tekort bestaat uit binnenstedelijke woningen. De prefab appartementenvloer van VBI draagt bij aan sneller bouwen. Er is hiermee namelijk snel een appartementencomplex te realiseren.

Met goed én slecht weer

De prefab vloeren zijn toegepast in het project Wonen Boven de Hoven in Delft, waarbij drie woontorens voor een deel boven het winkelcentrum De Hoven in Delft zijn gebouwd. VBI werkt bij dit project onder andere samen met Stabiel Management. Maarten Peels is directeur van Stabiel én gespecialiseerd in prefab betonnen casco’s. Met deze prefab kanaalplaatvloeren voor appartementencomplexen kun je snel veel meters maken. We hebben elke bouwlaag van de woontorens in exact vier dagen tijd gebouwd, met goed en slecht weer”, zegt Peels.

Overspanning van 12 meter

De prefab appartementenvloeren van VBI zijn grote elementen die op de bouw worden aangeleverd. “Grote elementen bevorderen de snelheid. Niet alleen voor de aannemer en de investeerder, maar ook voor de bewoners in de directe omgeving”, zegt Peels. “De prefab-vloeren die we in Delft hebben toegepast, hebben een overspanning van 12 meter. Vergeleken met een in het werk gestorte vloer, die een overspanning van ca. 6 meter heeft, biedt een prefab vloer veel meer flexibiliteit in de woningen.” Bij gestorte vloeren staat op elke ca. 6 meter een dikke betonnen wand, bij dit project in Delft staat deze wand op elke 12 meter, omdat de voorgespannen prefab elementen deze overspanning kunnen maken. Hierdoor is in de toekomst de indeling van een appartement redelijk eenvoudig aan te passen aan een nieuwe situatie of een geheel nieuwe functie te geven aan het gebouw.

Direct wanden plaatsen

Toepassing van de prefab appartementenvloeren verhoogt de bouwsnelheid en efficiency en bij een goede voorbereiding is het project heel goed te plannen. “Een prefab appartementenvloer aanbrengen kost veel minder tijd dan een betonnen vloer storten in het werk. Een in het werk gestorte vloer moet een paar dagen onderstempeld blijven om te verharden, ook afhankelijk van het weer, voordat je verder kunt. Daarmee wordt je tijdsplanning een stuk onzekerder. Als de prefab vloer is gelegd, kunnen bijna direct hierna de wanden worden geplaatst. Strak plannen en realiseren is een grote winst in het bouwproces”, zegt Peels.

Anders ontwerpen

Frank van Dulkenraad, projectmanager bij VBI, legt uit dat VBI meedenkt vanuit de industrie over het constructieve ontwerp van duurzame en flexibele wooncomplexen. “Vanuit de expertise die wij in huis hebben, kunnen we in de ontwerpfase veel meer betekenen voor de bouwpartijen dan wanneer het ontwerp al definitief is. Gebouwen worden meestal ontworpen met gestorte vloeren. Als je wilt kiezen voor duurzame, prefab kanaalplaatvloeren, moet een gebouw anders ontworpen worden.” Volgens Van Dulkenraad zijn de woontorens in Delft hiervan een goed voorbeeld, omdat vanaf de ontwerpfase al door de aannemer is gekozen, in samenwerking met Stabiel Management en VBI voor prefab appartementenvloeren.

Doorstapelsysteem ideaal voor hoogbouw

“Bijzonder aan deze gebouwen is het doorstapelsysteem dat onze prefab appartementenvloeren bevat, waardoor deze vloeren de belasting van gestapelde bouw constructief goed aankunnen.” Bij hogere gebouwen, dus van vier tot wel twintig bouwlagen, worden de prefab vloerplaten voorzien van dit doorstapelsysteem van VBI. Van Dulkenraad: “Het doorstapelsysteem is een voorziening in de appartementenvloer, die volledig in de wanden worden ingeklemd. Het maakt prefab bouwen mogelijk, omdat wand- en vloersystemen op elkaar aansluiten zonder randbekisting en randbalk.” Maarten Peels is als prefab casco specialist zeer te spreken over de appartementenvloeren van VBI, met name over dit doorstapelsysteem dat tijdens het productieproces in de platen wordt gestort om de vloerplaten in de wanden in te klemmen. “Hierdoor zijn de prefab appartementenvloeren ideaal voor hoogbouwwoningen.”

Ook interessant