Zoutoplossing in vloeren nieuwe oplossing voor duurzaam verwarmen Beeld: Shutterstock

Woningcorporatie Ymere experimenteert met een nieuwe techniek voor vloerverwarming. Een zoutoplossing in de vloer vormt samen met een warmtepompboiler een alternatief voor aardgas. De woningcorporatie voert de proef uit bij een renovatieproject in Amsterdam Noord. De woningen zijn een Rijksbeschermd stads-en dorpsgezicht, waardoor er aan de buitenland weinig aangepast mag worden. Ymere heeft daarom diverse duurzame oplossingen binnenin de woningen toegepast.

Phase Changing Material

De zoutoplossing in de vloeren wordt ook wel Phase Changing Material (PCM) genoemd. Het wordt in cassettes in de vloer geplaatst en wordt afhankelijk van de omgevingstemperatuur vast of vloeibaar. PCM kan hierdoor zowel warmte opnemen als afgeven. De vloeren zijn gekoppeld aan een warmtepompboiler, die door het gebruik van PCM niet continu meer aan hoeft.

Zuiniger dan cv-installatie

De proef is onderdeel van een grootschalige renovatie van ruim 170 woningen en enkele bedrijfsruimten. De binnenkant van de panden is volledig met isolerende maatregelen ingepakt en alle installaties zijn vervangen. In totaal zes woningen beschikken over de PCM-cassettes in de vloer. De bewoners hiervan komen door de techniek iets voordeliger uit. In vergelijking met woningen die een cv-installatie hebben, zijn PCM-woningen zuiniger. Er zijn echter nog meer metingen nodig om te beoordeling hoe groot de besparing echt is.


Bron: RVO Nederland

Ook interessant